Madeira is een Portugees eiland voor de kust van West-Afrika. Het heeft een subtropisch klimaat en de wijngaarden liggen er op spectaculair steile hellingen. De wijn ervandaan heet madera (gespeld zonder i); een unieke, versterkte wijn die een nogal extreme houtrijping krijgt met veel zuurstof én warmte. En dat vaak tientallen jaren lang. Madera ontwikkelt hierdoor een ongekend complex aroma. In de smaak komen altijd hoge zuren naar voren, die gecompenseerd worden met restsuiker. Eenvoudige typen madera krijgen een leeftijdsaanduiding, de meer prestigieuze madera’s hebben namen van druivenrassen. De belangrijkste vier daarvan zijn, in oplopende mate van zoetheid, Verdelho, Sercial, Bual en Malmsey (Malvasia). Omdat madera bij botteling al geoxideerd is, blijft hij ook nadat de fles geopend is nog heel lang goed. Heerlijk om zo te drinken, of (afhankelijk van het type) bij noten, kaas, gerookte vis, stoofvlees en desserts met donkere chocola.
De Blandy’s zijn uniek omdat zij de enige familie zijn van alle oorspronkelijke oprichters van de Madeira-wijnhandel die nog steeds hun eigen originele wijnbedrijf bezitten en beheren. De familie heeft een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van Madeira-wijn gedurende haar lange geschiedenis en in de economische ontwikkeling van dit afgelegen eiland in de Atlantische Oceaan.
Flesinhoud: 700 ml