Ruby is het meest geproduceerde basistype port. Hij krijgt een beperkte houtrijping, waardoor de wijn bij botteling nog een robijnrode – ruby – kleur heeft. Dat is ook het grootste verschil met port van het type tawny, die juist een langere houtrijping ondergaat. Een eenvoudige jonge ruby van basiskwaliteit, het bekendste en meest geproduceerde porttype van allemaal, smaakt uitgesproken zoet en fruitig, maar heeft ook een zekere vurigheid. Als een meer omvattende categorie telt de rubyfamilie echter ook nog een aantal speciale, complexer smakende portwijnen als crusted, Late Bottled Vintage (LBV) en vintage port. Met een glas ruby erbij wordt een chocoladetaartje nog onweerstaanbaarder en in vleessauzen geeft ruby een extra kick.
Krachtige, volle rode Port met een intense geur van jammy fruit (pruim, kers), rokerig eiken, gebrande noten en peper. Krachtig en volzoet in smaak met zondoorstoofd fruit en soepele tannine.
Jonge, robijnrode Port met jamachtig fruit van kers, pruim, blauwe bes plus specerijen (jeneverbes, kruidnagel). Mildzoet en mooi sappig in smaak met evenwichtige frisheid en soepele tannines. Fraai in combinatie met een lichtpittige blauwe kaas of een chocoladedessert.
Krohn Ruby Port wordt gemaakt van wijnen die drie jaar gerijpt hebben in grote houten vaten waar ze zachter worden en zich ontwikkelen zonder hun frisse, intense fruitige karakter en hun diepe robijnrode kleur te verliezen.
Niepoort Ruby is fris, jong en fruitig. Een expressieve Port met veel karakter. Ruby blijft enkele jaren goed, hoewel de wijn met de jaren niet beter zal worden. Decanteren is niet nodig omdat de wijn geen bezinksel bevat.