Assortiment
Trouwe fijnproever,
Dit konden wij u niet onthouden... een prachtig verhelderend epistel over alcohol & wijn geschreven door levende legende Angelo Gaja uit Piëmonte. Wat ons betreft een der grootste (Barolo)wijnmakers in de wereld. Zijn tekst is vrij vertaald in het Nederlands. Onderaan ook de link naar het origineel in het Engels. Veel leesplezier!
Alcohol & wijn
Wijn wordt gelijkgesteld met sterke drank, cocktails en aperitieven, enkel vanwege het gedeelde alcoholgehalte. Deze schadelijke vergelijking duurt al veel te lang. Het lijkt noodzakelijk om te benadrukken dat er drie basiscategorieën van alcohol bestaan.
Alcohol door fermentatie.
Dit proces is al minstens 10.000 jaar onveranderd, sinds de mens door een gelukkig toeval de eerste wijn maakte. Het ontstaat wanneer gisten, de agenten van fermentatie, zich op druivenbessen nestelen en een proces in gang zetten dat het meest natuurlijke en organische is. De aldus geproduceerde alcohol is het essentiële, oerbestanddeel van wijn, die daarnaast voor ongeveer 3 procent uit andere componenten bestaat, terwijl de rest water is.
Alcohol door distillatie.
Dit ontstaat door het verrijken van alcohol via industriële distillatie. Dit gebeurt omdat de producent een hoger alcoholpercentage wil bereiken en het drankje zo tot de categorie sterke dranken laat behoren. Tijdens de distillatie gaan de meeste andere elementen van wijn verloren.
Alcohol als additief.
Dit verwijst naar de bewuste toevoeging van gedistilleerde alcohol voor de productie van drankjes zoals aperitieven en cocktails. Dergelijke dranken zijn volledig ontdaan van de elementen van wijn en bestaan uit een gereguleerd percentage alcohol, gemengd met water, kleurstoffen en smaakstoffen. Hoewel de moleculaire samenstelling hetzelfde kan zijn, is de aard en functie van de alcohol in wijn fundamenteel verschillend van die in sterke dranken of gefabriceerde alcoholische dranken.
Ons doel is niet om hiërarchieën vast te stellen of concurrentie tussen verschillende soorten producten aan te wakkeren, maar om maximale duidelijkheid te verschaffen aan consumenten die denken dat het effect van wijn drinken gelijk of zelfs identiek is aan dat van sterke drank of gefabriceerde alcoholische dranken. Die opvatting is volkomen onjuist en misleidend, juist omdat wijn voornamelijk in gezelschap en bij maaltijden wordt gedronken.
Door de voortdurende demonisering van alcohol wordt wijn ernstig benadeeld. Daarom voelen producenten, consumenten en communicators zich genoodzaakt om het imago van wijn los te koppelen van dat van sterke drank en gefabriceerde dranken. De voortrekkers in deze missie zijn producentenverenigingen die het woord "wijn" prominent in hun naam voeren.
Geen enkele andere drank in de westerse wereld heeft de culturele of historische diepgang van wijn, met wortels in de geesteswetenschappen, landbouw, geneeskunde en religie. In Genesis plantte Noach, na de zondvloed te hebben overleefd en de ark te hebben verlaten, als eerste de wijnstok, zodat wijn in gezelschap kon worden genoten als bron van levensonderhoud en vreugde.
Bron: https://gaja.com/ februari 2025
Voordelen eigen account